5 Nisan 2014 Cumartesi

2-)ARİTMETİK MANTIK BİRİMİ( ALU )

Mikroişlemci için birinci dereceden önem taşıyan bir birimidir. Mikroişlemcinin kalbidir.
Teknikteki gelişmelere paralel olarak, bütün elektronik sistemler gibi ALU devreleri de sürekli gelişim içerisinde bulunmaktadır. Bu gelişmeler de, daha değişik işlem yapabilme, hacim küçültme ve hızın arttırılması şeklinde olmaktadır. Başlangıçta LSI tekniği ile üretilen elemanlar 1980’ lerden başlayarak VLSI(Very Large Scale Integration) tekniği ile üretülmiş ve her yeni üretimde de bir taraftan işlem kapasitelerinin ve hızını arttırımı sağlanırken diğer taraftan da boyutlar biraz daha küçülmüştür. ALU devreleri de başlangıçta yalnızca toplama ve çıkarma yapabiliyorken, giderek çarpma, bölme ve büyük sayılarıda kayan nokta (floting point) işlemleri, bilimsel işlemler gibi çok yönlü işlem yürüten devreleri haline gelmiştir.

a-)ALU’NUN İŞLEVİ:ALU‘nun yapabildiği işlemler şu iki ana grup toplanır. 

· Aritmetiksel işlemler

· Mantıksal(lojik) işlemler

ALU’ nun çalışma prensibi büyük ve küçük bilgisayarlarda aynıdır. Ancak, büyük bilgisayarlarda bazı özel tekniklerle hız geliştirilmiştir ve daha değişik işlemleri yapma özelliği kazandırılmıştır. ALU, işlemleri,adder(toplayıcı) ve shifter (kaydırıcı) denilen iki esas devre ile gerçekleştirilir. Genelde, bu esas devreler ALU olarak anılmaktadır. Ancak, bilgileri depolayıcı ve değerlendirici bazı yardımcı devrelerden de yaralanılır. Bu yardımcı devreler:
- Akümülatör : Başlangıç ve sonuç bilgilerini depolamak için akümülatör kullanılır. 

Bazı mikroişlemcilerde akümülatör yerine veri kaydedici (dat reg) kullanılmıştır.

- Geçici Kaydedici : Bellekten alınan işlem bilgilerinin ilk durak yeridir.

- Bayrak Kaydedici: Bazı mikroişlemcilerde bayrak kaydedicileri yerine; ALU tarafından yapılan işlemlerin sonucunu gösteren ve bu sonuçları değerlendiren ortamını hazırlayan devredir.


ALU tarafından şu aritmetiksel işlemler yapılır :

Toplama, çıkarma, çarpma, bölme, kıyaslama, artırma, eksiltme, tümleme, sağa kaydırma, sola kaydırma, sağa döndürme, sola döndürme. Ayrıca yapılan mantıksal işlemler yapılmaktadır: Mantıksal toplama, mantıksal çarpma, özel veya işlemi, değil işlemi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder