5 Nisan 2014 Cumartesi

1-)İLETİM YOLLARI

İletim yolları, mikroişlemcilerden başlayarak, bilgisayar devre bağlantılarını sağlayan iletkenlerdir. Bunlardan bir kısmı tek iletkenlerden oluştuğu halde,çoğunluk kısmı,taraklı kablo veya baskı devre şeklinde ki yan yana dizilmiş izoleli çoklu iletkenlerden oluşmuştur. Bu çoklu iletkenlere, görüntüsünden dolayı yol(bus) adı verilmiştir. iletim yolları şu üç guruba ayrılır:

· Veri Yolları (Data Bus).

· Adres Yolları (Adress Bus).

· Kontrol Yolları ( Control Bus).


a-)VERİ YOLLARI:

Veri yolları ,gerek bilgisayarın giriş birimlerinden gelen ön bilgi ve komutların, gerekse de bilgisayar içerisinde işlem görmekte olan ve işlem görmüş olan bilgilerin ve komutların iletildiği iletim yoludur. Her mikroişlemciyi dıştaki devrelere bağlayan veri yolları, mikroişlemci içerisinde de devam etmektedir. Ayrıca mikroişlemci içerisinde yoğun biçimde bulunan veri yolları iç ve dış veri yolları olmak ikiye üzere ayrılır. Bunlar

a-1)İç Veri Yolları:

Mikroişlemci içerisinde bir ana veri yolu boydan boya uzanmakta ve devre birimlerine ait veri yolları da bu ana yola bağlanmaktadır. Bu veri yollarının çoğunluğu bağlantılarında giriş ve çıkış olarak işlem yapmaktadırlar. Ancak ALU’ da olduğu gibi bazı devrelerde de bir yönden gidip öbür yönden çıkmaktadırlar. Prensip olarak veri yolları iki yönlü iletim yapan yollarıdır.


b-2)Dış Veri Yolları: 

Dış veri yolları, mikroişlemci ile bellek ve giriş - çıkış kapıları arasındaki veri ve komut iletimini sağlayan iletim yollarıdır. Ayrıca çevre birimleri ile bilgisayar arasındaki bağlantıları sağlayan iletim yolları da dış veri yolunun bir bölümünü oluşturur.

B-)ADRES YOLLARI:

Adres yolları mikroişlemci ile bellek ve giriş - çıkış kapıları arasındaki iletişimin, hangi bellek gözü veya giriş – çıkış kapısı ile yapılacağının belirlenmesini sağlayan bağlantı yollarıdır.
Adres yolu tek yönlü çalışır. Ancak son gelişmelerin ürünü olan mikroişlemcilerde iki yönlü de yaralanılmaya başlanmıştır. Adres yolu ileteceği adres numarasını program sayıcıdan almaktadır.

C-)KONTROL YOLLARI

Kontrol yolları, mikroişlemcinin kontrol devresinden çıkarak, gerek mikroişlemci içerisindeki devrelere, gerekse de bilgisayar içerisindeki devrelere bir ağ gibi yapılır. Ayrıca da bilgisayar çevre birimlerinin işleme başlama diğer bir deyimle el sıkışma (hand shake) işlemi ve bitiminin sağlanması için kullanılırlar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder